Popüler Yayınlar

8 Haziran 2020 Pazartesi





Gelibolu Un fabrikası. Osmanlı döneminde iki Yunan asıllı Türk vatandaşının işlettiği fabrikalar toplamda iki adet idi. Aralarında yaklaşık 300 metre mesafe ile inşaa edilmişlerdi. Osmanlı donanması Akdeniz'e sefere çıkarken bu fabrikalardan peksimet stoklar aylar süren seferde bu peksimetler kullanılırdı. Bölgenin en büyük un fabrikalarıdır. Gelibolu kara muharebelerinde gerek uçaklarla gerekse Saroz'da bulunan müttefik kuvvetlerinin donanmalarının top atışlarıyla büyük hasara uğradılar. Bir daha da onarılamadılar yok olup gittiler.


Büyük caminin minaresinden çekilmiş bir Alaeddin Mahallesi fotoğrafında bu un fabrikalarının ikisi de aynı karede görüntülenmiş.


Başka bir açıdan.
 Un fabrikasının farklı bir açıdan fotoğrafı. Fotoğrafın üst tarafında "un fabrikası bombardıman sonucu yıkıldı"açıklaması var



Un fabrikasının yeri konusunda tereddüt yaşayanlar için rehber olabilecek bir fotoğraf. Sağda şimdiki otobüs terminalinin yanındaki tarihi Gelincik Konağı adlı bina, solda ise un fabrikası. Yani günümüzdeki itfaiye binasına yakın bir konumda.





Bombalanan un fabrikasının enkazı üzerinde incelemeler yapan devlet memurları.

 Başka bir açıdan un fabrikası

0 yorum :

Yorum Gönder

Copyright © Gelibolu Tarihi (Gallipoli History)
Site Tasarım Bahtiyar Ergün |