Popüler Yayınlar

6 Ekim 2015 Salı


Şimdiki Türk Hava Kurumu binasının orijinal halini gösteren en ayrıntılı fotoğraf bu olsa gerek. Mimari yapısıyla Gelibolu'muzun en güzel yapılarının başında gelen bu bina ne yazık ki birkaç restorasyondan sonra şimdiki durumuyla tanınmayacak hale gelmiş. Oysa emen sol tarafındaki Alaeddin Konserve binası neredeyse hiç deformasyona uğramadan günümüze kadar gelebilmişken bu mimari şahaserin neden korunamadığı tam bir muamma. Yukarıdaki fotoğrafın 1930 lu yıllara ait olabileceği düşüncesindeyim.



Aynı binanın ilk önemli değişimine uğramış hali. Çatıdaki kubbeler bu fotoğrafta yok. Halbuki kubbeler binanın  karakteristik özelliğini oluşturan en önemli ayrıntılardı. Alt kat İlk olarak İnanöz otobüs yazıhanesi olarak kullanıldı. İlk şehirler arası yolculuklarımızı bu yazıhaneden yaptığımızı hepimiz anımsıyor olmalıyız. Eski Magirus ve Austin marka otobüslerle saatler süren zorlu yolcukluklar... :)
 
 

Ve şimdikiyle benzeşen nihai hali..... Mimari şahaseri halletmişiz!  Bu fotoğrafta İnanöz otobüs yazıhanesi yerine Alemdar otobüs yazıhanesi var. Tam karşısında da Yılmaz yazıhanesini anımsıyor olmalıyız.



Sözünü ettiğim eski otobüslerden bir örnek. Yer Yılmaz yazıhanesinin önü, sanırım filoya yeni katılan otobüs için kurban kesiliyor.

4 yorum :

  1. Harika fotoğraflar için çok teşekkürler Bahtiyar bey...Sizi ilgiyle takip ediyorum. Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. http://www.gelibolu.gov.tr/default_b0.aspx?id=91 bu linkteki resimlerde eklenebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili erol bunlar ve bunlar gibi yüzlerce tarihi Gelibolu fotoğrafları arşivimde buraya eklenmeyi bekliyor. Fırsat buldukça ekleyeceğim. Yine de çok teşekkürler.

      Sil

Copyright © Gelibolu Tarihi (Gallipoli History)
Site Tasarım Bahtiyar Ergün |