Popüler Yayınlar

21 Aralık 2019 Cumartesi


Bu fotoğrafta Gelibolumuzun değişik yerlerindeki yeldiğirmenlerinden birkaçının birarada göründüğü bir fotoğraf karesini paylaşıyorum. Neresi burası diye merak ediyorsunuz tabii ki. hemen söyleyeyim burası şimdiki 18 evler dediğimiz yerden diğer bir deyimle cumartesi pazarının olduğu yerden çekilmiş bir fotoğraf. Yani tam da döner kavşaktan çekilmiş. En soldaki binanın olduğu yerde şimdi Özen Otel var. tam orta karşısı Gölcük caddesine giden yol.En sağ tarafta eski Gelibolu Lisesi şimdiki adı nedir ne okuludur doğrusu bilmiyorum. Sanırım anladınız. Peki bunu neye dayanarak söylüyorum anlatayım. Sağ tarafta kuleye benzer bir yapı var. Ha işte o yapı eski Cumhuriyet Okulunun yanındaki bir zamanlar var olan ama şimdi yerinde yeller esen rum kilisesinin çan kulesidir. Daha değişik açıdan çekilmiş eski Gelibolu fotoğraflarında bu kiliseyi ve çan kulesini görebiliyoruz. Benden daha yaşlılardan duymuştum Özen Otel ve arkası istikametinde şimdiki belediye başkanının babası Hasan beyin ( lakabı liga Hasan) arazisi üzerinde bu yeldeğirmenleri vardı zamanla ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılmış. Başka nerelerde yeldeğirmenleri vardı diye soranlarınız olacaktır. Bu güne kadar yaptığım araştırmalarda yeldeğirmenlerinin olduğu yerler şuralardaydı. Bu fotoğrafta göreceğiniz üzere döner kavşak dediğimiz Cami Kebir Mahallemizin 18 evler mevkii ile birleştiği yerde. Fener meydanında şimdiki Astsubay gazinosunun olduğu yerde Niyazi Kiraz beyefendinin arazisinde. Alaeddin Mahallesinde Üç köprüler mevkii yakınlarında.. Başka da bildiğim bir yer yok.
Peki bu yeldeğirmenleri nasıl ve neden yok oldu diye soracak olursanız şöyle bir açıklama getirebilirim. Başka eski fotoğraflarda açıkça görülen gelibolu un fabrikaları vardı sayısı iki adetti ve yan yanaydılar. Şimdiki otobüs terminalinin karşısına denk gelen bir arazide Gelibolulu Yunan kökenli birinin buharlı fabrikaları bu yel değirmenlerinin yaptığı işi çok daha hızlı ve güzel bir şekilde yapıyordu. Hükümetin desteği ile bu fabrika zamanla bölgenin en verimli ve üretken fabrikası oldu. Dolayısıyla rüzgarla iptidai şartlarda çalışan bu değirmenler bu fabrika ile rekabet edemez duruma geldiler ve kapandılar. Birinci Dünya Savaşının sonlarında Muttefik düşman kuvvetlerinin Gelibolu yarımadasına yaptığı çıkartmada bu fabrika tesislerini havadan ve karadan bombardımana tutması sonucu fabrika büyük hasar gördü ve işleyemez hale geldi. Burada önemli bir ayrıntıyı sizlerle paylaşmak isterim. Havadan yapılan bombardımanlarda bu fabrika özellikle hedef alınmıştı. Sonuçta hem un fabrikası hem de bu yeldeğirmenleri Gelibolumuzun tarihinden silindi gitti.
Şimdi biz gelibolululara düşen en büyük görevlerden biri de şu olmalıdır. Bir zamanlar Gelibolumuzun siluetini süsleyen bu nostaljik değirmenlerin en az birkaç tanesini aslına uygun olarak yeniden yapılması için kamuoyu oluşturmak. Mesela Fener meydanına eskisi gibi iki adet yeldeğirmenini kondurmak. Bunu Gökçeada ve Bozcaada yaptı. İlçelerini turistler için bir cazibe nerkezi yaptı peki biz yapamaz mıyız?  Yaparız da yapacak yönetimleri seçebilmeyi becerebilirsek eğer! Haksız mıyım?


1980 li yılların sonu veya 1990 lı yılların başına ait olduğunu tahmin ettiğim Çok güzel bir eski Gelibolu Kartpostalı. Ayrıntılara gelecek olursak;
Tam karşıda şimdiki Yapı Kredi Bankası'nın ve Koca Usta Lokantası'nın olduğu yerde eskiler bilir çay bahçeleri vardı. Onların gölgeliklerini buradan görebiliyoruz. Bu çay bahçeleri bana göre Gelibolu'nun en güzel yeriydi. Yaz akşamlarında Gelibolu sakinleri bu bahçede oturur geleni geçeni seyrederdi. Bahçenin ön sıraları aileye aitti ve evlenme çağına gelmiş genç kızlar aileleri ile burada otururdu! Bahçelerin önünden defalarca geçen genç erkekler buraya dikkatlice bakar kendilerine münasip kısmetlerini ararlardı. Buraya gelenler günlük kıyafetleri ile değil en güzel kıyafetlerini giyer ve buraya gelip otururlardı. Bu çay bahçelerinin yerinde şimdi yeller esiyor ama hatırlar hala capcanlı. Kale burcunun dibindeki Köfteci Aydın ağabeyin büfesi sağ kenarda açıkça görünüyor. kendisi birkaç sene önce vefat etti Allah rahmet eylesin. Eşi birkaç yıl daha burada işi devam ettirmek istediysede belediyenin görüntü kirliliği yaratıyor bahanesiyle bu büfeyi kapanmaya zorladı ve kapattı. Sonra ne mi oldu? O köfte arabasının olduğu yere boks makinası koydular hani yumruk atıyorsun sana kaç kuvvetle vurduğunu puan olarak  gösteriyor ya ha işte ondan....O makineler kimindi bilr misiniz bir meclis üyesinin yakın akrabasının. Bu makineler iskele meydanının çeşitli yerlerinde hala GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ yaratmadan varlıklarını devam ettiriyor!  Ne demek istediğimi anladınız sanırım. 
Diğer bir ayrıntı ise sol kenardaki balıkçılar. Balıkçılar yolun üzerindeydi. Trafik önceleri çok yoğun olmadığı için balık tezgahları yolun üzerinde faaliyet gösterirdi. Uzun lafın kısası çooook güzel yıllardı o yıllar. 

Not: Bu ileti ile ilgili her türlü yorumlarınızı en altta bulunan "Yorum Gönder " kısmına yazarak bana iletebilirsiniz. Yönetici onayından sonra yayınlanacaktır. 

    20 Aralık 2019 Cuma



    1913 yılına ait eski bir Gelibolu fotoğrafı. İç Liman içerisinde kayıklar, saat kulesi, telegrafhane ve hükümet konağı gayet net görünüyor. Burada dikkat çeken ayrıntı saat kulesinin saatli bölümü yok ve soldaki yapının hasarlı olması. Sebebi ise 1912 yılında Şarköy merkezli büyük ölçekli bir depremin Gelibolu'yu yıkıp geçmesi. Saat kulesi de bu afetten nasibini almış.Zaten bu depremden sonra saat kulesi bir daha onarılamadı ve tamamen yıkıldı.Bu fotoğraf saat kulesinin son görüntüsünün fotoğrafı olabilir. Keşke onarılabilseydi.Bu saat kulesinin teknik ayrıntılarını içeren daha başka paylaşımlarım olacak. Bu fotoğrafı Başbakanlık Osmanlı arşivinden tarafımdan çıkarılıp yayınlanmıştır.

    Not: Bu ileti ile ilgili her türlü yorumlarınızı en altta bulunan "Yorum Gönder " kısmına yazarak bana iletebilirsiniz. Yönetici onayından sonra yayınlanacaktır. 

    10 Aralık 2019 Salı


    Allaeddin konserve fabrikasının deniz tarafından görünüşü. Merdiven başında ayakta duran kişi Alaeddin Kemerli solda küçük bir tahta iskele sağ kenarda sahile inen yol ve sol arka planda hükümet konağı (şimdiki belediye binasının olduğu yer) görünüyor. Fotoğrafın 50 li yıllarda çekilmiş olabileceğini düşünüyorum.En büyük dileğim bu binanın bu haliyle tekrar restore edilerek Gelibolu'ya kazandırılmasıdır.

    Copyright © Gelibolu Tarihi (Gallipoli History)
    Site Tasarım Bahtiyar Ergün |