Popüler Yayınlar

31 Ekim 2021 Pazar

Gelibolu Su Ürünleri Kooperatifi kuruluş yazısı. Yıl 1950 Balık avcılığını organize etmek ve ortaklarının mesleki ihtiyaçlarını teşkil eden her türlü iptidai maddeleri sağlamak, avlanan balıkları satmak ve en elverişli şekilde sürümünü temin etmek amaciyle merkezi Gelibolu olmak üzere 3 yıl süre ve en az 2500 Türk Lirası sermaye ile kurulmasına başlanan "Gelibolu Balık Avcıları İhtihsal, Kredi, İşleme ve Satış Kooperatifi" Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın 4883/6/37928 sayılı ve 18/9/1950 tarihli yazısiyle gönderilien ilişik anasözleşmesi Bakanlar Kurulunca 21/9/1950 tarihinde incelenerek adı geçen koopreatifin kurulmasına izin verilmesi, Ticaret Kanununun 480 nci maddesine göre karar verilmiştir. Cumhurbaşkan Celal Bayar (imza)

16 Ekim 2021 Cumartesi

Türk Hava Kurumu Gelibolu şubesi binası.1960 yıllar. Bu bina günümüzde mimari açıdan orjinalliğini yitirmiş bir vaziyette varlığını sürdürüyor. Binanın alt katı uzun yıllar otobüs yazıhanesi olarak kullanıldı. Şimdilerde kokoreç satan bir mekan olarak hizmet veriyor.
Gelibolu Avcılar Kulübü üyeleri bir av sonrası toplu halde fotoğraf çektirmişler. Vurdukları domuzun büyüklüğü şaşırtıcı. Kulübün pankartında kuruluş tarihi 1934 olarak belirtilmiş, bu fotoğraf da bu kulübümüzün kuruluş yılının belgesi niteliğinde.
1912 yılında meydana gelen büyük Şarköy depremi (7.6) sonrası Gelibolu'da kurulan ilk deprem çadırları.1912 de Şarköy Mürefte'de meydana gelen ve civar il ve ilçelerde büyük yıkıma sebep olan deprem Gelibolu'da da büyük hasarlar ve kayıplar oluşturdu. Yapıların neredeyse yarısı bu depremle yerle bir oldu geri kalanlar da büyük hasar meydana geldi. O dönem Gelibolu'nun simge yapılarından olan ve Sultan Abdülhamid Han tarafından yaptırılan saat kulesi de bu depremde yıkılmıştı.
Hallac-ı Mansur Makamı önünden Fener meydanı istikametine giden Rus askerleri . Yıl 1921 Bildiğiniz gibi Rusyadaki Bolşevik devriminden kaçan 33.000 kişiden oluşan Beyaz Rus kolordusu 1920-21 yıllarında Gelibolu'da geçici bir ikamet dönemi geçirmişti. Bu döneme ait birçok fotoğraf blogumda yayınlanacak. Bu da onlardan bir tanesi.

12 Haziran 2021 Cumartesi

 Osmanlı Arşiv Belgesi Okuması - Gelibolu Baruthanesi'nden Rodos Kalesi'ne barut sevkiyatı konulu hüküm. Dinlemek için alttaki "Devamını Oku" bağlantısına tıklayın.

5 Mart 2021 Cuma




 Geçmişe bir pencere açalım.

Gelibolu limanı, Yelkenci çektirmesi, Yılmaz Otel 1970 li yılların başı.

3 Mart 2021 Çarşamba


 Gelibolu eski Balıkhane ve THK binası. Şimdiki balık lokantalarının olduğu yer. 1930 lu yılların başı. THK binasının sol tarafındaki tek katlı yapı Yuda'nın kahvesi açıkça görünüyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında savaşlardan yokluktan etkilenmiş yorgun Gelibolu

12 Şubat 2021 Cuma


 Gelibolu Limanı 1980 li yıllar. 

Solda yolcu taşıyan çardak motorları. Yolcu çağıran adamların sesleri hala kulağımda. Hadi Lapseki'ye Biga'ya Bandırma'ya Bursa'yaa... Ve turuncu renkli "Yelkenci" isimli çektirme.



Copyright © Gelibolu Tarihi (Gallipoli History)
Site Tasarım Bahtiyar Ergün |