Popüler Yayınlar

6 Ekim 2015 Salı


Şimdiki Türk Hava Kurumu binasının orijinal halini gösteren en ayrıntılı fotoğraf bu olsa gerek. Mimari yapısıyla Gelibolu'muzun en güzel yapılarının başında gelen bu bina ne yazık ki birkaç restorasyondan sonra şimdiki durumuyla tanınmayacak hale gelmiş. Oysa emen sol tarafındaki Alaeddin Konserve binası neredeyse hiç deformasyona uğramadan günümüze kadar gelebilmişken bu mimari şahaserin neden korunamadığı tam bir muamma. Yukarıdaki fotoğrafın 1930 lu yıllara ait olabileceği düşüncesindeyim.



Aynı binanın ilk önemli değişimine uğramış hali. Çatıdaki kubbeler bu fotoğrafta yok. Halbuki kubbeler binanın  karakteristik özelliğini oluşturan en önemli ayrıntılardı. Alt kat İlk olarak İnanöz otobüs yazıhanesi olarak kullanıldı. İlk şehirler arası yolculuklarımızı bu yazıhaneden yaptığımızı hepimiz anımsıyor olmalıyız. Eski Magirus ve Austin marka otobüslerle saatler süren zorlu yolcukluklar... :)
 
 

Ve şimdikiyle benzeşen nihai hali..... Mimari şahaseri halletmişiz!  Bu fotoğrafta İnanöz otobüs yazıhanesi yerine Alemdar otobüs yazıhanesi var. Tam karşısında da Yılmaz yazıhanesini anımsıyor olmalıyız.



Sözünü ettiğim eski otobüslerden bir örnek. Yer Yılmaz yazıhanesinin önü, sanırım filoya yeni katılan otobüs için kurban kesiliyor.

5 Ekim 2015 Pazartesi



Fotoğraf 1920 li yılların başında çekilmiş. Kaleburcu'nu görmesek buranın Gelibolu olduğunu anlamak zor. Bu döneme ve bu yere  ait birkaç  fotoğraf daha bulmuştum, onlardan biri olan ve daha geniş açıyla çekilmiş olanını aşağıya ekliyorum. Aşağıya eklediğim biraz daha eski tarihte çekilmiş çünkü burcun önündeki yol henüz betonlanmamış. Ama yapılar aynı. Eskiler bu sıradaki dükkanların birinin nalbant olduğunu söylüyorlar. Şimdiki Park kahvesinin önündeki Atatürk anıtının olduğu yerde rahmetli Kerim Özen ağabeyimin kahvehanesi vardı. Gayet iyi hatırlıyorum.



Not: Bu post ile ilgili her türlü yorumlarınızı en altta bulunan "Yorum Gönder " kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.


1940 lı yıllara ait olduğu üzerine not düşülmüş bir fotoğraf. Fotoğrafta öğretmenlerimiz var. Bir büyüğüm buranın Eski Namık Kemal İlkokulu (benim de okulum) olduğunu söylemişti. Arka planda tören düzeni almış öğrenciler var. Muhtemelen 23 Nisan töreni. Buradaki öğretmenlerimizi tanıyanlarımız mutlaka vardır. Eğer varsa aşağıdaki yorum ekle kısmına yazınız lütfen.


Fotoğraf şimdiki 2 nci Kolordu Komutanlığı'nın ve Orduevinin arasındaki meydanda çekilmiş. Fotoğraf üzerinde "Gelibolu Cumhuriyet Meydanındaki matem günü 26/11/1938" yazmakta. Yani Atatürk'ün ölümünden onaltı gün sonra düzenlenen bir matem töreni.  Bu fotoğraftaki ilginç bir ayrıntı gözlerden kaçmıyor. Atatürk büstünün üzerinde CHP bayrağı mevcut. Törene katılan kişilerin büyük bir çoğunluğunu erkekler oluşturuyor ve hepsi de kasketli. Anlaşılan şapka devriminin katı bir şekilde uygulandığı dönem.....Atatürk büstünün hizasındaki tarihi yapı günümüzde de mevcut, emlak bürosu olarak kullanılıyor. Sol taraftaki büyük yapı eski Kız Meslek Lisesi, yani şimdiki Öğretmen Evi ve Akşam Uygulama Okulu. En sağdaki yapı ise yaptığım araştırmalarda Fransız konsolosluk binası olarak kullanılmış günümüzde mevcut olmayan yapıdır. Bu yapı ile ilgili başka bir tarihi fotoğrafı ilerleyen postlarda ekleyeceğim.


Not: Bu post ile ilgili her türlü yorumlarınızı en altta bulunan "Yorum Gönder " kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.

Copyright © Gelibolu Tarihi (Gallipoli History)
Site Tasarım Bahtiyar Ergün |